Terfi Süreçleri

Terfi Süreçleri

Terfi ve kariyer olanakları, çalışanların daha yüksek bir pozisyona terfi edebileceği veya kariyerinde ilerleyebileceği bir fırsat olduğunu gördüğünde, daha fazla çaba sarf etme ve hedeflerine ulaşma isteği duymasını sağlar ve motivasyonlarını olumlu yönde etkiler. Bu konuda yapılan araştırma ve anket çalışmalarının sonuçları da zaten terfi imkanına sahip olan çalışanların işlerine daha bağlı oldukları, performans ve iş tatminlerinin de daha yüksek olduğunu gösteriyor. Örneğin Gallup'un 2018 Global Emotions Report adlı bir araştırmasına göre, terfi veya yükselme fırsatı olan çalışanlar, terfi fırsatı bulunmayanlara kıyasla işlerine daha bağlı hissediyorlar. Araştırmaya göre, terfi veya yükselme fırsatı olan çalışanların işlerine bağlılık oranı %38 iken, terfi fırsatı bulunmayanların oranı %11'de kalmış. Aon Hewitt'in 2017 Global Workforce Study'sine göre ise, çalışanların kariyer ilerlemesi ve terfi olanakları hakkında olumlu algıları olan şirketlerde, çalışan bağlılığı daha yüksek çıkmış. Araştırmaya katılan çalışanların %61'i, kariyer gelişimi olanaklarının olduğu bir şirkette çalışmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etmişler.

Ne yazık ki etkisi bu kadar fazla olmasına ragmen, çoğu firmada kariyer yönetimi ve terfi süreçleri iyi yönetilemiyor. Bunun önemli bazı sebepleri neler dediğimizde ise, ilk sırada firmaların objektif ve adil bir performans değerlendirme ve yetkinlik ölçümleme sistemi oluşturmamış olması karşımıza çıkıyor, bu da malesef firmaların çalışanlarının bir sonraki role ne kadar hazır olduklarını objektif bir şekilde değerlendirmek için yeterli ve güçlü verilere sahip olamamasına neden oluyor.

İşin ilginç yanı, çoğu firma yöneticisi kariyer planlama ve terfi süreçlerini iyi yönetemediklerinin farkındalar. Neyse ki gittikçe yaygınlaşan yapay zeka ve veri analitiği gibi teknolojilerin değerlendirme süreçlerinde kullanımı, yöneticilerin objektif verilere dayalı değerlendirmeler yapmalarını ve daha doğru kararlar almalarını sağlayacak bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Ancak şuan AI ile chat yapmak oldukça popüler olsa da, henüz AI teknolojilerinin çalışanların yetkinliklerini ve bu yetkinliklerin performansa etkisini ölçmek için kullanımı ne yazık ki çok yaygın değil.

Davranışları nasıl ölçeriz?

Davranışları ölçmek gerçekten zorlu bir süreç olabilir. Çünkü davranışlar çoğu zaman karmaşık olup, çok çeşitli faktörlerden de etkilenebilir. Ancak yine de, iş yerinde davranışların ölçülmesi önemli, çünkü davranış ölçümleri çalışanların performansını, potansiyelini ve yeteneklerini anlamak ve değerlendirmek için de kullanabileceğimiz çıktılar üretir.

Yetkinlikler, bireylerin belirli bir rol veya görevi yerine getirme yeteneklerini ifade eder. Aynı zamanda yetkinlikler, çalışanların işlerindeki performanslarını artırabilir, yeni görevlere uyum sağlamalarını kolaylaştırıp, kariyer gelişimlerini destekleyebilir. Bu yüzden de iş yerinde yetkinlik ölçümü, iyi performans göstermek ve işin gereksinimlerini karşılamak için gerekli olan bilgi, beceri, davranış ve özelliklerin ölçülmesini içermeli.

Yetkinlik ölçümü için en yaygın ve güvenilir metodlardan biri olarak "assessment center" yöntemi karşımıza çıkıyor. Assessment centerlar, bir grup çalışanın farklı durum ve görevlerde sergiledikleri davranışları ve performanslarını değerlendirmek için kullanılıyor. Peki bu süreç hangi yöntemleri içerir diye sorduğumuzda ise, karşımıza simülasyonlar, rol oyunları, grup çalışmaları ve bireysel değerlendirmeler gibi çeşitli gözlem ve değerlendirme yöntemleri çıkıyor. Bu değerlendirmelerde uzmanlar, katılımcıların yetkinliklerini, liderlik potansiyelini, iletişim becerilerini ve diğer önemli özelliklerini ölçmeye çalışıyorlar. Değerlendirme sonuçları ise, hem terfi ve kariyer süreçlerinde, hem de işe alım ve gelişim programlarında yaygın olarak kullanılıyor.

Tüm bu olumlu sonuçlarına karşın, assessment centerlarla yapılan değerlendirme süreci malesef ki yoğun, zaman alan ve pahalı süreçler oluyor. Bu nedenle, tüm çalışanlara yaygınlaştırmak biraz zor ve maliyetli. Ancak, dijital ölçümleme yöntemlerinin kullanımı bu dejavantajları ortadan kaldırabilir. Dijital ölçümleme, çalışanların yetkinliklerini ve performanslarını objektif bir şekilde ölçebilmek için; online değerlendirme araçları, oyun tabanlı simülasyonlar ve veri analitiği gibi teknolojilerin kullanılmasını içerir. Bu sayede, dijital ölçümleme yöntemleri, terfi ve kariyer süreçlerinin daha geniş bir çalışan kitlesine uygulanmasını kolaylaştırır ve maliyetleri azaltır. Ayrıca, büyük veri analitiği sayesinde çalışanların performanslarını ve yetkinliklerini sürekli olarak izlemek ve gelişimlerini takip etmek de mümkün. Böylece, çalışanlara daha etkili ve verimli bir kariyer planlama ve terfi süreci de sağlanmış oluyor.

Doğru bir dijital assessment center uygulaması tasarlamak için nelere dikkat etmeli?

Her yetkinlik dijital ortamda ölçülemeyebilir. Bazı yetkinlikler, daha iyi bir değerlendirme için yüz yüze etkileşim veya gözlem gerektirir. Bu yüzden dijital ölçümleme sürecinde, yetkinlikleri doğru bir şekilde belirlemek ve seçmek de oldukça önem kazanıyor.

Dijital ölçümleme için uygun senaryolar veya vakalar oluşturulması yetkinlikleri gerçekçi bir şekilde gözlemlememize ve değerlendirmemize olanak tanır. Bu senaryolarda çalışanların katılımını sağlamak ve interaktif bir ortam yaratmak için;

  • Oyunlaştırma tekniklerinden yararlanma
  • Simülasyonlar kullanma
  • Etkileşimli görevler verme gibi yöntemleri tercih edebiliriz.

Terfi sürecine giren kişilere, terfi veya kariyer ilerlemesi için gerçekleştirilen ölçüm ve değerlendirme süreçlerinin nasıl işlediği hakkında açık ve detaylı bilgiler sunmak gerekiyor. Bu bilgileri çalışanlarla paylaşmak, hem süreci anlayıp hazırlanmalarına hem de sürecin şeffaf ve adil olduğunu hissetmelerine olanak tanır. Bir web sitesi kurup bu sitede;

  • Terfi sürecinin nasıl yürütüleceği
  • Hangi adımların izleneceği
  • Hangi yetkinliklerin ölçüleceği
  • Hangi metotların kullanılacağı
  • Sıkça sorulan sorular gibi konuları anlatmak da çalışanların sürece adaptasyonunu kolaylaştırır.

Dijital ölçümleme süreci sonrasında detaylı ve anlaşılır raporlar sunmak da oldukça önemli. Bu raporlar, çalışanların güçlü yönlerini, gelişim alanlarını ve terfi ya da kariyer ilerlemesi için potansiyelini detaylı açıklıyor olmalı.

Peki tüm bu değerlendirme ve ölçümleri yapmak için tek başına online bir değerlendirme merkezi yeterli olur mu sizce? Dijital ölçümleme sürecini desteklemek ve ölçülen yetkinliklerin seviyelerini teyit etmek için, çeşitli veri toplama yöntemleri kullanılarak birbirini besleyen bir akış oluşturmak tabi ki çok daha etkili. Bu akışlarda veri toplama yöntemi olarak;

  • Yapılandırılmış mülakatlar
  • Kişilik envanterler
  • Yönetici anketlerinden faydalanabilirsiniz.

Günümüzde artık AI destekli vakalar hazırlamak ve başarılı online vakalar oluşturmak çok daha kolay. Casebot gibi ürünlerle çalışan bağlılığını bu kadar olumlu etkileyen bir sürece çok daha fazla çalışanı ekleyebilir, geri bildirim verebilir ve terfi sürecinizi iyileştirip çalışanlarınızın kariyer gelişimini etkin bir şekilde yönetebilirsiniz. Daha fazla bilgi için:https://www.peoplise.com/online-vaka-analizi