2022, sadece maskeler ve bağışıklık artırıcı aşılarla değil, aynı zamanda hayatımızın içinde daha fazla evimizde yapan son iş yeri gelişmeleriyle birlikte epey bir aşinalık duygusu getirdi. Bir zamanlar yoğun saatleri 9'dan 5'e kadar olan yerde, şimdi Zoom var ve ev işleri sanal toplantılar arasında yapılıyor. O halde, performans yönetiminin de yeni çalışma anlayışımıza uyacak şekilde gelişmesi mantıklı bir hal alıyor. Yıllık gözden geçirmelerin kademeli olarak yerini tutarlı geri bildirimlere bırakmasıyla ve açık çalışan iletişimine izin vermek için toksik iş uygulamalarının yasaklanmasıyla, en son kurumsal performans yönetimi trendleri, muhtemelen zaten aşina olduğunuz trendlerdir.
Ruh Sağlığı Yeni Zenginlik
Önümüzdeki 3-5 yıl içinde, pandeminin ruh sağlığı hizmetleri üzerindeki etkisinin 1,6 milyar Sterlin ile 3,6 milyar Sterlin arasında değişmesi bekleniyor. Günlerini evde geçirerek, artan sayıda insan tükenmişlikten muzdarip olmaya devam ediyor ve profesyonel olarak gelişmeyi zor buluyor. Bununla birlikte, toplu tükenmişlik, nedenine ve olası çözümlere topluca odaklanmayı beraberinde getirir.
O halde, 2022'nin başlangıcına Dr. Julie Smith'in “Neden Kimse Bunu Bana Daha Önce Söylemedi ?” kitabının damgasını vurmuş olması belki de sürpriz değil. Zihinsel ve duygusal durumlarımızı öğrenmekle her zamankinden daha fazla ilgileniyoruz ve zihinsel sağlığımıza "koşuşturma" kültüründen daha fazla öncelik vermeye her zamankinden daha fazla meyilliyiz. Ve bu tür bir kendini keşfetme, kaçınılmaz olarak, işyerinde de akıl sağlığına odaklanmayı beraberinde getiriyor.
Öyleyse zihinsel refah, ortaya çıkan bir performans yönetimi metriği olarak nasıl değerlendirilebilir? Mutluluğu değerlendirecek bir platform henüz mevcut olmasa da, ruh halini yönetmek için her gün yeni teknolojiler geliştiriliyor. O halde, belki de işlerin değişmesinin ilk yolu, zihinsel performansı yönetmeye gelince, insanların meseleleri kendi ellerine almalarıdır. Ve bununla birlikte, çalışanlar, zorunlu olarak istenmeden işyeri ortamları hakkında geri bildirim sağlamaya daha yatkın hale geliyor. Başka bir deyişle, zihinsel sağlık bilincini artırmak, işe yaramayan şeyleri değiştirme cesaretini de beraberinde getiriyor. Çalışanların düzenli geri bildirim sağlayamadığı kurumsal alanlarda ise yönetim, iş/yaşam dengesini teşvik etmek için artık geri bildirim alma zamanı yaratıyor.
Gelecekteki performans yönetimi eğilimleri, şüphesiz çoğunlukla zihinsel refah ve üretkenlik arasındaki ilişkiye dayanacaktır.
Serbest Çalışanlar Artık Sadece Küçük İşletmeler İçin Değil
Herhangi bir sosyal medyada hesabınız varsa, en az bir kez uzman bir koçun reklamına rastladığınızı söyleyebiliriz. 2022'de koçluk giderek kurumsal dostu bir biçim alıyor ve iş yerine doğru ilerliyor. Sadece şirketler tarafından getirilen konuşmacılar değil. Yazarlar, yoga eğitmenleri ve hatta masaj terapistleri. Pandemi sırasında çalışan sağlığının ön plana çıkmasıyla birlikte, şirketler artık kapsamlarının dışında kalabilecek sektörlerden giderek daha fazla yardım arıyorlar. Ve tam zamanlı profesyonelleri işe almak yerine, hem çevrimiçi hem de yüz yüze atölye çalışmaları ve inzivalara liderlik etmek için uzmanlarla işbirliği yapıyorlar.
Ancak serbest çalışanları getirmek, performansın nasıl değerlendirileceği sorusunu da beraberinde getiriyor. Birisi bir veya iki günlüğüne ekibinizin bir parçasıysa, gelecekteki bütçe tahsislerini değerlendirirken bunların şirket performansı üzerindeki etkisini nasıl değerlendirirsiniz? Bunu yapmanın bir yolu, bu oturumlara çalışanların katılımını ölçmek ve katılımcılardan geri bildirim almak olsa da, ilerlemenin başka bir yolu da bu tür etkinlikleri takip ederek çalışan verimliliğini değerlendirmektir.
Gelecekte, yerleşik geri bildirime sahip serbest işe alım platformlarıyla ilgili yeni teknolojileri de takip edin.
Evden Çalışma Kültürü Kalıcı Olmak İçin Burada
İyi bir kahve makinesine ve bir çift mavi ışıklı gözlüğe yatırım yapsanız iyi olur çünkü evden çalışmak kalıcı. İlk sokağa çıkma yasağı sırasında alıştığımız bir kavram olan evden çalışma, birçok işletmenin ofiste günlerini sınırlandırmasıyla artık yaygın bir norm haline geldi. İş günlerini ofis dışında geçirmek elbette birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Yönetim-çalışan teması sınırlıdır, işyeri şakası ortadan kaldırılır ve çalışma saatlerini kişisel zamandan ayırmak giderek daha zor hale gelir. Performans göstergeleri birdenbire tek bir boyuta indirgenir ve ana metrik, bir ekip içinde herhangi bir tür mevcudiyetten yoksun çalışan çıktısıdır.
Performans yönetiminde ortaya çıkan evden çalışma eğilimleri, en önemlisi, performansın yalnızca tamamlanan elektronik tabloların veya sunumların sayısına bağlı olmadığını akılda tutması gerekecektir. Bu nedenle, en son performans yönetimi trendleri ve teknolojileri, evden çalışırken bile üretkenliği optimize etmek için yalnızca görev tamamlamaya değil, aynı zamanda iş/yaşam dengesine de odaklanacaktır. Sınırlar, tahsis edilen bu zaman diliminden çalışma saatlerinin ve beklentilerin net bir şekilde tanımlanmasını sağlamada önemli bir rol oynamaya devam edecektir.
Çok Yönlü Bir Kavram Olarak Performans
Evden çalışma kültürü ve ruh sağlığı farkındalığındaki gelişmelerle birlikte, performans yönetiminin geleceği önceden belirlenmiş değerlendirme kriterlerine değil, katılım, memnuniyet ve motivasyon gibi çok sayıda hususa dayanacaktır. Tokyo'da büyük bir lansmana hazırlanırken bir ekip Japonca derslerine kaydolmayı mı istedi? Bir çalışan, işine duyduğu coşkuyu canlandırmak için terapi yapılmasını istedi mi? Bu tür tüm teşviklerin, yakın zamanda, çalışanların tüm girişimlerini zorluklar için cezalandırmadan dikkate alan daha nüanslı bir performans yönetimi yaklaşımının parçası olması muhtemeldir. Bu aynı zamanda yüksek kaliteli yetenekleri elde tutmada ve çekmede önemli bir rol oynayacaktır.
Çalışma saatlerinin giderek daha esnek hale gelmesini ve mikro yönetimin giderek daha nadir hale gelmesini bekleyin. Daha fazla çalışan özgürlüğü, performans yönetimi ölçütlerine duygusal bir katman ekleyerek, genel refaha ve üretkenlikte bir artışa odaklanmaya izin verecektir.