Gelişen teknoloji ve günümüzün hızlı gelişmeleri bizleri her gün yeni bilgiler öğrenmeye, öğrendiklerimizi bir ileri noktaya taşımaya ve sürekli bir gelişim döngüsünde olmaya itiyor. Bu durum şirketleri de çalışanlarınının rekabetçi iş hayatında hep bir adım önde olmasını sağlamak için düşünmeye ve farklı gelişim teknikleri belirlemeye teşvik ediyor. Organizasyonlarda bu zorlu görevi de genellikle insan kaynakları uzmanları ya da eğitim ve gelişim birim sorumluları üstleniyor.
Burada üç farklı yönden öğrenme sistemlerine eğilmek gerekiyor.
- Çalışanların mevcut rolünün gerekliliklerini ve yetkinliklerini yerine getirebilmesi için öğrenmesi gerekenler
- Çalışanın kariyer yolculuğundaki bir sonraki adım için öğrenmesi gerekenler
- Çalışanın bireysel gelişimi için atması gereken adımlar
Bu üç yönden çalışanın gelişimini ele alırken de öğrenmenin bir anda gerçekleşip tamamlanabilecek bir olgu olmadığının, bir süreç olduğunun farkında olmak gerekiyor. Öğrenme ve gelişim ancak çok yönlü ele alındığında, sürekli ve sürdürülebilir bir yapıda olduğunda verimli sonuçlara ulaşılabiliyor.
Öğrenmenin ve gelişimin sürekliliği
Bilginin farklı yöntemler ile desteklenerek, pekiştirilerek ve uygulayarak daha iyi öğrenildiğini birçok kaynaktan okumuşuzdur. Günümüz insan kaynakları profesyonelleri için de öğrenme ve gelişim altyapısında, öğrenmenin farklı adımlardan hatta farklı yöntemlerden oluşan bir yolculuk olarak tasarlanabilmesi önem kazanmaktadır. Örneğin çalışanların bir yetkinliğinin gelişimi için tasarlanan öğrenme yolculuğuna bir sınıf eğitimi ile başlayıp, sonrasında bir ödev verip, sonrasında bir online eğitim ile devam edip bir kaç hafta sonra bir içeriğin okunması ya da bir videonun izlenmesi istenip, sonrasında da alanında uzman başka bir çalışanın yanına rotasyon programına gönderilip yerinde öğrenmesini sağlayacak yapılar kurulması gibi... Bu tür hatırlatıcı, adım adım ve pekiştirici süreçler çalışanın öğrenme eğrisini hızlandıracaktır.
Yolculuk şeklinde hazırlanan öğrenme programları ve oluşturulan müfredatlar çalışan için “yaşam boyu öğrenme” kavramını geliştirirken, şirketler için de de “öğrenen organizasyon” kültürünün yerleşmesine yardımcı olacaktır. Bilginin kalıcılığını sağlayacaktır.
Öğrenme adımlarını planlama
Öğrenme yolculukları tasarlandıktan sonra etkin bir şekilde planlanması gerekmektedir. Çalışanların gelişim ihtiyaçlarına göre, birçok çakışma durumu kontrol edilerek titizlikle planlanmalı ve takvimlendirilmelidir. Planlama adımlarında katılımcı listeleri, eğitmenler, materyaller, lokasyonlar ve masraflar önemli parçaları oluşturmaktadır.
Çalışanları sürece dahil etme
Öğrenme adımlarını çalışanlar için planladıktan sonra çalışan tarafından da kolayca takip edilebilmesi, çalışanın üzerine düşen işleri kolayca yapabilmesi sürece dahil olmasını ve süreci sahiplenmesini sağlar. Çalışanın sürece ne kadar dahil olduğu ve öğrenme adımlarını ne kadar kolay uygulayabildiği sürecin başarısını belirleyen önemli faktörlerdendir.
Çalışanın sadece tek yönlü iletişim ile insan kaynaklarından kendisine atanan öğrenme yolculuklarına dahil olması değil, çift yönlü iletişim ile kendisinin ne istediğini söyleyebilmesi diğer bir konudur. Çalışan sistem içerinde olan veya olmayan bir öğrenme sürecine dahil olmayı talep edebilmeli, gelişime istekli olduğunu ve gelişmek istediği yönü hem yöneticilerine hem de ik profesyonellerine aktarabilmelidir.
Ölçme ve değerlendirme
Öğrenme programı oluşturuldu, çalışan sürece dahil edildi bir sonraki adımda da çalışanın bu süreçten ne kadar verim aldığı yani ne kadar öğrendiği konusu gündeme gelir. Bunun için de sınav düzenlemek, görüşmeler yapmak o yetkinliği/konuyu farklı değerlendiriciler ile değerlendirmek gibi yöntemler izlenebilir. Ölçme ve değerlendirme sonuçlarının çalışan bazında detaylı takibi yapılarak harcanan öğrenme eforunun izlenmesi ve iyileşme noktalarının bulunması sağlanabilir.
Plan – gerçek analizleri
Öğrenme adımları planlandı, ölçümler yapıldı peki planlar ne kadar gerçekleşti? Katılmasını istediğimiz kişiler katılabildi mi, plan dışı kişiler dahil oldu mu; planladığımız eğitmen mi eğitimi gerçekleştirdi yoksa farklı bir eğitmen mi geldi, masraflar beklediğimiz gibi mi oldu yoksa ekstra masraf kalemleri ile karşılaşıldı mı? Bu soruların hepsi insan kaynakları profesyonelleri tarafından takip edilmesi ve iyi raporlanması gereken konulardır. Bu analizlerin de detaylı yapılması, plan ve gerçeğin birbirine daha yaklaşmasını sağlayacaktır.
Geribildirimler ile hep daha iyiye yolculuk
Çalışanların planlanan öğrenme adımları ile ilgili geribildirimlerinin alınması organizasyonel gelişimin anahtar parçalarındandır. Bir sonraki öğrenme yolculuklarının daha iyi tasarlanabilmesi, daha verimli bir akış için bu kısım çok önemlidir. Geribildirim anketleri üzerinden yapılandırılmış sorular ile veya serbest yorumlar ile geribildirimlerin toplanıp, değerlendirilerek, öğrenme ve gelişim süreçlerinin iyileştirilmesi sağlanır. Böylece bu etkin öğrenme sistemleri her adımda gelişim göstererek organizasyonun verimini de artıracaktır.
İnsan kaynakları süreçlerinde, öğrenme ve gelişim süreçlerinizi tasarlarken yukarıdaki adımları işletmek, öğrenmeyi bir yolculuk olarak çalışanlarınızın iş yaşamına dahil etmek, çalışanlarınızı geliştirerek potansiyelini ortaya çıkarmak isterseniz “Yetenek Yönetimi” ürünümüzün, öğrenme yönetimi modülünü inceleyebilir, detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.