İster uzun yıllardır işe alım yapıyor olun ya da İnsan kaynakları alanında kariyerin başında olun, pratik yapmaktan zarar gelmez. Mülakat sürecini ne kadar iyi yönettiğinizi anlamak için aşağıdaki soruları cevaplayın, ve her EVET cevabınız için bir puan ekleyin.
Adayla görüşmeden önce:
- İş tanımını bir kez daha okuyorum.
- Adayın özgeçmişini bir kez daha gözden geçiriyorum.
- Adaya özgeçmişine dayanarak sorabileceğim bazı olası sorular hazırlıyorum. Özellikle ilgimi çeken ve doldurmak istediğim pozisyon için en faydalı olabilecek alanların altını çiziyorum.
- Pozisyonun ve şirketin olmazsa olmazlarını gözden geçiriyorum. Adayın sahip olması gereken belirli değerler veya deneyimler nelerdir?
- Adayı en iyi halimle karşılamak için hazırlık yapıyorum. Adaydan olumlu bir ilk izlenim bırakılması isteniyorsa, İK profesyonelinin de pozitif bir ilk izlenim bırakılması gerekir.
Adayla ilk karşılaşma/Mülakat başlangıcı:
- Dakik olurum.Adayın görüşme için ayırdığı zamana saygı göstermek gerekir.
- Göz teması kurarım ve sıkı bir şekilde el sıkışırım.
- Adaya ismiyle hitap ederim ve isim telaffuzundan emin değilsem nasıl okunması gerektiğini sorarım. Adayın ona değer verdiğimi görmesi önemlidir.
- Görüşme yapılan yerin resmi ancak rahat olduğundan ve herhangi bir müdahale olmadan doğal bir iletişime izin verdiğinden emin olurum.
- Görüşmeye, karşılıklı tanıtımlarla ve konuşarak yumuşak bir şekilde başlarım. Aday anında baskı altında hissetmemelidir; bu görüşmenin hoş bir deneyim olmasını isterim.
Mülakat sırasında:
- Mülakatı soru-cevap paneli yerine bir sohbet olarak ilerletirim. Adayın kendisini ve şirkete nasıl uyum sağlayacağını anlatırken kendisini olabildiğince rahat hissetmesini isterim.
- Sözler kadar beden diline de odaklanırım. Adayın işe alınması durumunda sadece sözler değil, kendilerini ifade etme biçimleri de devreye girecektir. Biraz gergin olmak normaldir, ancak aday yeteneklerini sergilerken özgüvenli olmalıdır.
- Aktif dinlerim. Aday belirli bir deneyim veya beceriden bahsettiğinde, doğru yöne yönlendirdiğimden ve söyleyecekleri her şeyi iyice dinlediğimden emin olurum. İşe alım uzmanı olarak konuşmanın sadece bir parçasıyım, tamamı değil.
- Not alırım.
- İlgili sorular sorarım. Aday geçmiş bir deneyiminden bahsettiğinde, adil bir değerlendirme yapmama yardımcı olacak sorular sorduğumdan emin olurum. Bazen konudan uzaklaşmamaları için de soru sorulabilir.
- Sorularımı kişiselleştiririm ve görüşmeyi, adayın özgeçmişine göre uyarlarım.. Mesleki yaşamları hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinmek isterim.
- Arada sırada hayal ürünü senaryolara başvururum. Adayı gerçekten 'yaratıcı bir problem çözücü' mü yoksa 'güçlü bir lider' mi olduklarını değerlendirmeme yardımcı olur. Kalıpların dışında düşünmek gerekir.
- Yargılayıcı olmam. Adayların doğrudan rolle alakalı olmayacak şeyler üzerinden değerlendirmek kesinlikle doğru değildir, şirkete uyumlarını değerlendirirken önyargısız olduğumdan emin olurum.
- Pozisyon hakkında dürüst olurum. Yapamayacağım şeyin sözünü vermem çünkü adayın gerçekten istiyorsa burada çalışmasını isterim. Bu şekilde güçlü bir ekip oluşturmaya yardımcı olurum.
Mülakat sonrasında:
- Adayın tüm sorularını yanıtlarım. Pozisyon veya mülakatın devamı hakkında son dakika soruları var mı? Herhangi bir karışıklığı önlemek için mümkün olduğunca titiz davranırım.
- Sağlam bir el sıkışma ve göz teması ile mülakata başladığım şekilde bitiririm. Adayın rahat hissetmesini önemserim.
- Konuşmaya yumuşak bir tonda son veririm. Başka bir toplantı için acele etmem ve adaya odadan çıkarken eşyalarını toplaması için zaman tanırım.
- Olumlu bir notla/görüşle bitiririm. Mülakatlar streslidir, bu yüzden gülümsediğimden ve adaya zaman ayırdığı için teşekkür ettiğimden emin olurum.
18'den fazla maddede evet seçeneğini işaretlediyseniz, tebrikler! İşe alımda ustasınız!
17 veya daha azına evet seçeneğini işaretlediyseniz, biraz daha pratik yapmanız gerekebilir. Aşağıdaki taktiklerden bazılarını uygulamayı deneyin:
- İşi daha iyi tanıyın ve olmazsa olmazların ve vazgeçme sebeplerinin bir listesini yapın. Ardından, adaya mutlaka soracağınız soruları yazın, bu zihninizi rahatlatır ve listeyi daha kolay tamamlamanızı sağlar.
- İş arkadaşlarınızla pratik yapın. Tanıdıklarınız ile mülakat pratiği yapmak yalnızca stresinizi azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bir sonraki adayla görüşmeniz gerektiğinde mülakat becerileri mükemmelleştirmenize yardımcı olabilir.
- Belirli bir değerlendirme sistemine sahip olun. Yanıtları 1'den 10'a kadar derecelendirmek veya zayıftan mükemmele doğru bir derecelendirmeye sahip olmak, karar verme aşamasında yardımcı olabilir. Adayın aldığınız notları görmediğinden emin olun!
- Önyargılarınızın farkına varın. "Harvard Örtülü Önyargı Testi" (Harvard Implicit Bias Test )gibi araçlar, sahip olduğunuzu bile bilmediğiniz bazı bilinçsiz önyargıları size göstermede yardımcı olabilir.