Çoğumuz hayalimizdeki işlere başvuru yaparken ya da masanın diğer tarafında işe alım süreçlerini yönetirken, vaka çalışmaları ve rol oyunlarını deneyimlemişizdir. Kendinizi hayali bir şirkette, birden fazla doğru veya yanlış cevabın olduğu farklı durumlarda rol yaparken bulduğunuzda, hem tasarlaması hem de uygulaması oldukça zor, insana pek de doğal gelmeyen bu uygulamaya ne gerek var diye düşünebilirsiniz. Ama aslında işe alım sürecindeki en önemli, belirleyici ve vurucu adımdasınız.
Adayın rolde gerçekleştirmesi beklenen sorumluluk ve görevlerin benzerini içeren vaka çalışmaları, adaya pozisyonda geçireceği sürecin ön izlemesini sunarken, aynı zamada teknik ve teknik olmayan becerilerinin işin gereklilikleriyle uyumunu değerlendirir, hem de gerçekçi bir iş deneyimi ile. En can alıcı tarafı ise adaylar ve işe alım profesyonelleri için salt deneyimle ölçülebilecek soyut geleceği henüz yaşamadan, gerçek veri ve analitik sonuçlarla tahminleme imkanı sunuyor olması.
Geleneksel Değerlendirme Yöntemleri Yerini Vaka çalışmalarına mı Bırakıyor?
Bu soruya doğru cevap verebilmek için geleneksel işe alım yöntemlerinin organizasyonları nasıl başarısızlığa uğrattığını gösteren bazı istatiksel verileri inceleyelim.
Geleneksel işe alım süreçleri yıllardır işe alım yöneticilerinin işlerini zorlaştırıp başarı oranlarını düşürüyor ve zaten yorucu olan bu süreci daha da stresli, uzun ve güvensiz hale getiriyor. 2017 CareerBuilder anketinde, kuruluşların %74'ü bir rol için yanlış kişiyi işe aldığını kabul ettiğini ifade etmiş. Ek olarak, her üç çalışandan ikisi kendilerine uygun olmayan iş tekliflerini kabul ettiklerini belirtiyor, bu da %50'sinin altı ay içinde işten ayrılmasıyla sonuçlanıyor.
Bir rol için yanlış adayı seçmek, işletmeler için oldukça maliyetli bir hata. CareerBuilder anketine göre:
- Kötü bir işe alımın maliyeti neredeyse 15.000 dolar,
- İyi bir çalışanı kaybetmenin maliyeti ise 30.000 dolar.
Sadece yanlış işe alım ya da iyi çalışanları kaybetmenin getirdiği maliyetler mi var? Malesef hayır, bunların yanında pozisyonların uzun süre boş kalmasının da maliyeti, zahmeti ve iş kaybı oldukça fazla.
LinkedIn'e göre şirketlerin işe alımları ortalama 41 gün sürüyor. Şaşırtıcı gelebilir ancak, işe alım sürecinizi uygun şekilde optimize etmek bu süreyi %60 oranında kısaltabilir.
Tüm bu veriler, geleneksel işe alım yöntemlerinin sadece maliyetli ve zaman alıcı olmakla kalmayıp aynı zamanda yüksek hata payına sahip olduğunu da açıkça gösteriyor.
Peki vaka çalışmaları bu sorunları nasıl çözüyor?
Geleneksel yöntemler, adayların yetkinliklerini ölçme konusunda yetersiz kalırken, vaka çalışmaları adeta geleceğe bir pencere açıyor. Adayların işin gerektirdiği becerileri rol oyunu ile gerçekçi bir simülasyonda sergilemeleri, işverenlere potansiyel çalışanların gerçek performanslarını gözlemleme ve en uygun adayı seçme fırsatı verirken, adaylara da pozisyonun kendi beklentilerine uygunluğunu önceden değerlendirme imkanı sağlıyor.
Geleneksel yöntemlerin aksine, adayların yeteneği hakkında varsayımlarda bulunmak için eğitim ve deneyime odaklanmak yerine, rol oyunları ile adaylara işin kendisini deneyimleterek veriye dayalı analitik değerlendirme ile yanlış işe alımların büyük ölçüde önüne geçiyor. Böylece hata oranını azaltırken zaman ve maliyet tasarrufu sağlamış oluyor.