Vuca Dünyası İçin Liderlik Kavramları- VUCA Prime

2️⃣-Vuca Dünyası İçin Liderlik Kavramları- VUCA Prime

Merhabalar,

VUCA Prime , ilk kez 2007 yılında Robert Johansen (Institute for the Future'da seçkin bir araştırmacı) tarafından VUCA'nın dört unsurunun her birini belirli bir olumlu yanıtla etkisiz hale getirmek için tanıtılan bir davranışsal liderlik modelidir.

Vizyon - koşullar öngörülemeyen bir şekilde değiştiğinde, liderler istenen hedef duruma ve vizyona odaklanmalıdır. Vizyon, paydaşları dönüşümün amacı, hırsın ölçeği ve faydaların doğası etrafında hizalayan, geleceğin ikna edici bir resmi olmalıdır.

Anlamak - belirsizlikle karşılaşıldığında, dış politik, ekonomik, sosyal, teknolojik, yasal ve çevresel (PESTLE) faktörlerin anlaşılmasını artırmak için araştırın ve deneyin .

Netlik - Yalnızca geçmişe bakıldığında veya geçmişe bakıldığında anlaşılabilen bilinmeyen ve öngörülemeyen koşullarla karşılaşıldığında, açıklık kararları bilgilendirdiğinden ve kararların uygulanmasını sağladığı için mümkün olduğunda basitleştirmeyi öğrenin.

Çeviklik - gelecek birden fazla alternatif içerdiğinde, yaklaşımı istenen sonuca uyacak şekilde uyarlamaya hazır olun. Örgütsel çeviklik , basitçe işbirliği, teslim etme, yansıtma ve üzerinde anlaşılan ölçütlere göre iyileştirme uygulamalarını benimseyerek elde edilir.

Modele göre, değişkenlik vizyona yol açar, çünkü kısa ve orta vadeler için net fikirler ve hedefler, değişken zamanlarda yöneticilerin kararlarına rehberlik edebilir. Vizyon, kişilerin nereye ulaşmak istediklerini bilmelerini sağlar. Daha büyük hedeflere ulaşmak için bir sonraki adıma odaklanmak için yardımcı olabilir.

Belirsizliği anlamak, "durmak, bakmak ve dinlemek" yeteneklerine yol açar. Bu yetenek önemlidir, çünkü belirsiz ortamlar, bariz kanıtların ötesinde gözlem yapmak için yüksek düzeyde hassasiyet gerektirir. Bu durumlarda, liderlerin yeni bakış açıları elde etmeleri ve çözümler konusunda esnek kalmaları gerekir. Bu yeni perspektifler, organizasyonun çeşitli seviyelerinde aktif olarak iletişim kurarak ve dinleyerek kazanılabilir.

Karmaşıklığa, kaosu anlamlandırmak için yapılan tartışmalı bir süreçte netlikle karşı çıkılabilir. Bir lider, senaryoyu hangi değişkenlerin etkilediği, hangilerinin etkilenebileceği ve hangilerinin etkilenmeyeceği konusunda netliğe kavuştuğunda, daha iyi, daha bilinçli iş kararları verebilir. Kazanılan netlik, insanların anlamlı bulduğu sakin ve sessiz bir şekilde iletilmelidir. Liderlerin ayrıca verdikleri taahhütler ve aradıkları taahhütler konusunda net olmaları gerekir.

Son olarak, belirsizlik çevikliğe, organizasyon genelinde iletişim kurma ve çözümleri uygulamak için hızlı hareket etme becerisine yol açar.

Görüşmek üzere 👋👋