Havalı kısaltmasına rağmen, OKR'ın bir gizli servis ajansı değil, dünyanın en tanınmış şirketlerinden bazıları (Google, LinkedIn, Airbnb, Twitter gibi) tarafından kullanılan bir hedef belirleme metodolojisi olduğunu bilmek sizi hayal kırıklığına uğratabilir.
Peki nedir bu OKR? Hedefler ve Anahtar Sonuçlar anlamına gelir ve şirketiniz için ölçülebilir hedefler konusunda daha net olmanıza yardımcı olacak, büyüme ve ekip yönetimi stratejilerini uygulamanızı kolaylaştıracak. OKR için hedefler çok net belirlenmeli: Örneğin Avrupa pazarında %250 büyüme sağlamak gibi.
Öyleyse neden şirket vizyonuna bağlı kalmak yerine OKR uygulamalısınız? Size milyonlarca neden verebiliriz, ancak bunun yerine metodolojisini kullanan dünyaca ünlü profesyonellerden duymak isteyebileceğinizi düşündük:
John Doerr
Kelimenin tam anlamıyla konuyla ilgili kitabı yazan adamı dahil etmek hile mi? Pek sayılmaz, eğer o kişi Google'ın OKR'ı uygulamadaki başarısından sorumlu kişiyse.
Doerr, OKR uygulamasının eksikliğini bir şirketin şeffaf ve hesap verebilir olma konusundaki isteksizliğine bağlıyor. Ancak Doerr'e göre OKR'lar bir kez uygulandığında, şirketler odaklanma, uyum, taahhüt, ilerlemeyi izleme ve genişlemeden faydalanabilir. Basitçe söylemek gerekirse, OKR'ler kolektif bir vizyonun ayırt edilmesini sağlar ve yalnızca hedefe değil daha fazlasına ulaşmak için teşvik sağlar.
Doerr, OKR'ın büyük bir Y kuşağı çalışan nüfusuna sahip şirketler için mükemmel bir sistem olduğunu düşünüyor: “neredeyse sürekli geri bildirim istiyorlar, ancak mikro düzeyde yönetilmeden. Dolayısıyla bu tür bir dağıtılmış sistem (…) mükemmeldir.” İş yerinizde çok sayıda Y ve Z kuşağı çalışıyorsa, John Doerr'ın sözünü dikkate alıp şirket çapında motivasyonu teşvik etmek için şeffaf bir hedef belirleme/başarı süreci uygulayabilirsiniz.
Ken Norton
Yönetici koçluğu yapan eski Google çalışanı Ken Norton, şirketin büyüme yönetmesine yardımcı olmak için OKR çerçevelerinin uygulanmasını tavsiye ediyor. OKR'lar, herkesin hedeflere odaklanmasına yardımcı olmak ve bu hedeflerin iyi olduğundan emin olmak için çok değerli:"OKR'lar şirketin hırslı kalmasını, ölçülebilir hedefler belirlemesini ve şirketteki herkesin en önemli şeyleri bilmesini sağlıyor."
Norton, OKR'lerin basitlikleri ve ölçülebilirlikleri onları etkili yaptığını söylüyor. Başarılı olmak için, Hedefler ve Anahtar Sonuçlar sayıca az olmalı, "cesur" ve ulaşılması zor hissettirmelidir. Ancak, ölçülebilir olmaları da gerekir ki, ulaşılıp ulaşılmadığını veya hangi oranda ulaşıldığını söyleyebilmek mümkün olmalıdır.
Ken Norton, bir şirket belirli bir zirveye ulaşmak için bir hedef belirlediyse, bunun nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntıların, herkes ortak hedefine doğru çalışırken takip edeceğini öne sürüyor. Ortaya çıkan herhangi bir gerilim, daha sonra şirket kültürünü ilerletmek için araçlar olarak kullanılabilir, bu nedenle OKR'lerin yalnızca şirket gelişimine öncülük etmesine değil, aynı zamanda işbirliğini geliştirmesine de olanak tanır.
Jiaona Zhang
Dropbox ve WeWork'ta deneyime sahip eski Airbnb Ürün Lideri, aynı zamanda bir OKR hayranıdır. OKR'ların, metriklerin zaten belirli olduğu süreçlerde değil, daha çok yeni ürün grupları gibi daha fazla risk getirebilecek durumlarda kullanım için uygun olduğunu belirtiyor. Zhang, "Hedefler'de uyum sağlamanın kritik" olduğunu ekliyor - sonuçta, tüm şirket çalışanlarının üzerinde çalışması gereken hedef bu. Hedefler’de herhangi bir karışıklık olmadığından emin olduktan sonra, Anahtar Sonuçlar'ların hedefinize ulaşmak için doğru aksiyonların " olduğundan emin olun. Başka bir deyişle, kristal netliğinde bir hedefiniz ve bunu değerlendirmek için doğru ölçümleriniz varsa, vizyonunuzu gerçekleştirme olasılığınız daha yüksektir.
Jeff Weiner
Eski LinkedIn CEO'su Jeff Weiner, gelişen her teknoloji şirketinin arkasında, her gün yaşadığı açıkça tanımlanmış bir "misyon" ve "vizyon" olduğuna inanıyor. Weiner, 'vizyon'u hedef, herkesin ilham almasını sağlayan istek ve 'misyon'u ise şirketin hedefine ulaşacağı temel sonuçlar, yollar olarak tanımlar. Weiner'e göre, bir şirketi başarıya götürme olasılığı en yüksek olan şey, ortak hedeflere yön veren değere dayalı liderliktir.
Weiner ayrıca OKR'lerin rakiplerinizin önüne geçmenize yardımcı olabileceğine inanıyor: “Strateji, hedeflerinize ulaşmak için rekabet ortamında yön bulmaktır” diyor ve vizyonun tekrarlanmasının zorunlu olmasının nedeninin de bu olduğunu ekliyor. “Görevi tekrarlamanız gerekiyor. Stratejileri, hedefleri, önceliklerinizi tekrarlamalı ve kültürel olarak kim olduğunuzu ve kim olmak istediğinizi tanımlamak için zaman ayırmalısınız.” Bu tekrar, şirketin canlı bir pazarda öne çıkmasını sağlayarak, şirketin ulaşmaya çalıştığı hedefleri ve kilit sonuçları içselleştirmeye yardımcı olur.
Dick Costolo
Costolo, Google’da OKR ile ilgili öğrendiklerini bir sonraki şirketi olan Twitter'a taşıdı.
Costolo, OKR'lerin "şirketteki herkesin neyin önemli olduğunu ve neyin önemli olduğunu nasıl ölçeceğinizi anlamasına yardımcı olmak için harika bir yol" olduğuna inanıyor. Hızlı şirket büyümesinin etkili iletişim sağlamayı son derece zorlaştırdığını ve bu nedenle OKR'lerin ölçek büyütme sırasında kullanışlı olabileceğini ekliyor. Başarıyı ve stratejiyi nasıl ölçeceğinizi herkesin anlamasını sağlamanın harika bir yolu.
İşte bu kadar! Google, Airbnb, LinkedIn ve Twitter'dan elde edilen kanıtlar sizi OKR'leri uygulamaya ikna etmek için yeterli değilse, neyin yeterli olduğunu bilmiyoruz. Bu nedenle, O(Hedef) ve KR'lerinizi(Anahtar Sonuçlar), veya Jeff Weiner'in söyleyeceği gibi vizyonunuzu ve misyonunuzu tanımlamak için zaman ayırın, çünkü bunlar şirketinizin büyümesine ve başarısına liderlik etmede yol gösterici yıldızlarınız olacak.