Liderler yetenek yönetimine artık gerçekten önem veriyorlar. Hem de büyük önem. Belirsizliğin kral olduğu, her şeyin her yöne gidebileceği dünyamızda, şirket kültürlerini yeni beklentilere göre değiştirmek, daha esnek hale getirmek ve geleceğe hazırlanmak için dışardan yetenek kazanımı artık stratejik bir önem kazandı. İşe alım süreçleri ve etkinlikleri artık Yönetim Kurulu toplantılarında tartışılıyor. Bu tabii ki gerekli ve sevindirici bir gelişme.
Ancak firmaların sahada gösterdikleri beceri ve başarı, verilen bu yeni öneme tam uyuyor mu? Bu konuda yapılan araştırmaların kilit noktası adayın işe alım deneyimi sırasındaki beklentilerini bilmek ile başladığını gösteriyor. Yeni yetenekler alarak kültürünü şekillendirmek isteyen liderlerin adayların ne beklediklerini anlamaları şart. Gartner İK içgörüleri bu konuda güzel bir rehber sağlıyor:
Kalifiye bir adayın işe alım süresinden beklentileri nedir?
- Aday özenli yazılmış, aklındaki soruların çoğunun cevaplarını içerecek iş tanımını bilmek ister.
- Maaş, yan haklar gibi konular dahil verilen her bilgide şeffaf olunmasını önemser.
- Aday kendisine sunulan değer önermelerini bilmek, kariyer yollarını ve gelişim fırsatlarını bilmek ister.
- Çalışacağı yönetici ve ekiple ile ilgili bilgi sahibi olmak, hatta tanışmak ister. Yöneticilerin sürece erken dahil edilmesi, adayın çalışacağı birim yöneticisinin aday ile süreç adımlarında teması ve yaklaşımı çok etkilidir. Yöneticinin yapılan iş ve çalışma ortamı ile ilgili video/görsel paylaşması aday ile iletişimi ve beklentileri belirlemede olumlu etki yapar.
- Esneklik günümüzde bir çok maddi getiriden daha önemli hale geldiğinden bu konudaki opsiyonlarını bilmek ister. Bu, uzaktan çalışma opsiyonları, esnek çalışma saatleri, izin ve tatil günleri gibi hakları içerir.
- Aday işe alım süreci boyunca kendisini değerli hissetmek ister.
- Şirketin kendi esenliğine önem verdiğini bilmek ister. İşveren firmanın iş-yaşam dengesi konusundaki görüşlerini bilmek ister.
- Şirketin aday iletişim dilini önemser. Adaylar, işe alım sürecinde şirketin düzgün iletişim kurmasını ve zamanında geribildirim sağlamasını beklerler. Başvuru sürecinde adımların takip edilmesi, randevu tarih ve saatlerine uyulması ve adaylara geri bildirimde bulunulması, adayların şirketle olan etkileşimlerinde olumlu bir deneyim yaşamalarını sağlar.
- Adaylar, pozitif bir işyeri kültürüne ve sağlıklı bir çalışma ortamına sahip şirketleri tercih ederler.
- Adaylar, şirketlerin çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkelerine bağlı kaldığını görmek isterler.
Bu beklentiler, işe alım sürecinin olumlu bir deneyim olmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Ancak, her adayın beklentileri farklı olabilir ve şirketlerin bunları göz önünde bulundurması önemlidir. O yüzden karşılıklı iletişim ve hızlı koordinasyonu sağlayan dijital, esnek bir işe alım süreci de önem kazanıyor.
Kurumların doğru yeteneklere ulaşmak ve aday deneyimini iyileştirmek için geleneksel işe alım süreçleri artık yeterli gelmiyor. Adaylar için daha çekici bir işyeri olmak için işe alım süreçlerini adımlara bölüp, bu adımlarda yapılması gerekenlerin doğru yönetilmesi gerekir.
Peoplise çözümleri ile işe alım süreçlerinizi kolaylıkla otomatize edebilir, anahtar noktalara uyarak adaylarınıza sunduğunuz bu deneyim ile marka algınızı yukarıya taşıyabilirsiniz.