Bütün adımları tamamlayıp hayalinizdeki adayları işe aldınız ve şimdi yeni çalışanlarınızın hünerlerini göstermelerini izlemeye hazırsınız. Ama durun! Yeni çalışanlarınızın şirketinize adaptasyonu için onboarding (işe başlama) planı uyguladınız mı? Henüz uygulamadıysanız, bunu en kısa sürede yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
İşte onboarding planı uygulamak için 11 neden:
1) Daha da iyi yetenekleri çekin
İşe alım zorlu bir süreç olsa da etkili bir onboarding programının faydaları ilk iş gününün ötesine de geçebilir. Maaş ve faydaları rakiplere göre ayarlamak kolaydır; zor olan, yeni çalışanların kendilerini evlerinde hissedecekleri, güçlü ama samimi bir şirket kültürünü oluşturmaktır. Onboarding programınızı şirket kültürünüzün aynası olarak kullanmak, daha da nitelikli yetenekleri çekmenize yardımcı olabilir.
2) İletişimi daha erken başlatın
Onboarding süreci, yeni çalışanların şirket kültürüyle ve şirketin temel değerleriyle tanışmaları için harika bir zamandır. Çalışanların şirkete bağlılığını ilk zamanlardan oluşturmak uzun vadede çalışan bağlılığının devamı için gereklidir ve çalışanların kapıdan girdikleri ilk andan itibaren ekibin bir parçası gibi hissetmelerine yardımcı olur.
3) Çalışan memnuniyetini artırın
Daha mutlu olduğumuzda daha üretken olduğumuz gerçeğini kimse inkâr edemez. Etkili bir onboarding planı, çalışanların işyerine ve ekiplerine girişini kolaylaştırarak daha sorunsuz bir geçiş sağlar. İlk izlenimin iyi olmasını sağlamak çalışanların işe daha mutlu ve daha sağlam başlamalarını sağlar.
4) Çalışan elde tutma oranını artırın
Doğru çalışanları bulduğunuzda, onları bırakmak istemeyeceksiniz. Çünkü dürüst olalım, kimse işe alım sürecini gerekenden fazla kez yaşamak istemez. Sıcak ve samimi bir onboarding planıyla, çalışanların şirketin bir parçası olarak memnuniyetini artırmaya; işten ayrılma oranını düşürmeye ve her çalışanın ekibin değerli bir parçası olmasını sağlamaya yardımcı olabilirsiniz.
5) Personel devir hızını azaltın
İyi bir onboarding planı personel devir hızını azaltmaya yardımcı olabilir. Yeni çalışanların daha işe alım sürecindeyken şirket için doğru olup olmadığını anlamak, gönüllü işten ayrılma oranlarının uzun vadede düşük kalmasını sağlamanın etkili bir yoludur ve ekip genelinde morali artırır.
6) Bağlılık oluşturmak
Onboarding süreci genellikle yönetimin yeni çalışanlarla şirket değerleri hakkında konuşması için zaman tanır. Yeni yeteneklerin üst yönetimle tanışması için bu şans, onları şirket vizyonu ve hedefleri hakkında bilgilendirmek; sürecin bir parçası haline getirmek ve hemen ekibe entegre etmek için mükemmel bir fırsattır. Üst yönetimden şirket kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmek, yeni yeteneklerin şirket misyonunu daha hızlı içselleştirmesine ve ekibin bir parçası haline gelmesine yardımcı olabilir.
7) Takım ruhu oluşturun
Onboarding süreci yönetimle tanışmanın yanında aynı zamanda ekip üyeleriyle kaynaşmak adına da mükemmel bir zamandır. İş arkadaşlarını iş dışı ortamda tanımak, yeni başlayanların ortak amaçlar yerine güvene dayalı; daha iyi ilişkiler kurmasına yardımcı olabilir. Sürecin bu ilk aşamalarında kurulan bağlar genellikle güçlü kalacak ve daha yüksek memnuniyet ve üretkenlik seviyelerine sahip çalışanlar yaratacaktır.
8) Performansı artırmak
Çalışanlarınız kendilerinden ne beklendiğini bilmiyorlarsa, bu rolleri yerine getiremezler. Yeni başlayanların rollerinin gereklilikleri ve üzerinde çalışacakları hedefler konusunda netlik kazanmalarına yardımcı olacak etkili bir onboarding planı burada devreye girer. İş yerindeki memnuniyetle birleştiğinde hedefleri net bir şekilde anlamak üretkenliği artırmada harikalar yaratabilir.
9) Büyümeyi artırın
Çalışan verimliliği arttığında, iş büyümesi de artar. Ekibiniz iyi çalışıyorsa ve belirledikleri hedeflere sürekli olarak ulaşıyorsa şirket gelirleri de buna bağlı olarak artacaktır. Basitçe söylemek gerekirse, onboarding süreci, hedefleri netleştirip çıktıları buna göre iyileştirerek ve kazançları artırarak daha fazla para kazanmanıza yardımcı olabilir.
10) İletişimi geliştirin
Onboarding, şirketinizde çeşitli şekillerde iletişim kanallarının açılmasına yardımcı olacaktır. İlk olarak, yeni işe alınanlara en baştan ekip üyeleri ve üst yönetimle iş dışı ortamlarda görüşme şansı verildiğinde görüş veya endişelerini paylaşmak konusunda kendilerini daha rahat hissedeceklerdir. İkincisi, onboarding sürecinden geçen çalışanlar şirket kültürüne daha iyi yerleşecek ve bu doğrultuda fikirlerini daha kolay bir şekilde paylaşacaklardır.
11) Güveni artırın
Etkili bir onboarding planı ekip için gerekli olan yolları göstererek çalışanların moralini artırmak için mükemmel bir zamanıdır. Bu da, yeni işe alınanların, şirketi ve işi daha iyi anlamalarının yanı sıra, becerilerinin ticari büyümenin ayrılmaz bir parçası olduğunu anlamalarını sağlar. Özgüveni artmış çalışanlar pozisyonlarında daha iyi performans gösterir ve şirkete katkılarını daha net yönetir
Bonus – daha iyi bir İK deneyimi!
İyi bir onboarding programı uygulamak, yeni çalışanları şirkete sorunsuz bir şekilde entegre ederek herkes için daha iyi bir İK deneyimi sağlar. Şirket kültürünü teşvik etmek ve çalışanlar arasında ilişkiler geliştirmek, daha sonra olası sorunları en aza indirmenin ve İK deneyimini optimize etmenin harika bir yoludur!