Peoplise ile 2022 Staj Süreçleri

Peoplise ile 2022 Staj Süreçleri

Dünyanın önde gelen birçok kuruluşu, stajyerleri tam zamanlı çalışanlara dönüştürerek staj programlarına yaptıkları yatırımın geri dönüşünü gerçekleştirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu keşfetti. Staj programları öğrencilere gerçek iş ortamını görme ve potansiyelini değerlendirme fırsatı sunarken, kurumlar için yetenekli genç profesyonel havuzu oluşturmasını mümkün kılar, gelecekteki açık pozisyonların daha hızlı kapatılmasını sağlar.

Peoplise olarak bizler de değerli müşterilerimizin bu bilinçle staj programlarına önem verdiğini ve çeşitli stratejiler uyguladığını görüyoruz. Bu sene 273.087 adayın, toplamda 80 staj programına başvuru ve değerlendirme süreci Peoplise Analyse platformu üzerinden yapıldı. Türkiye’de en güçlü kurumların stajyer alım süreçlerinin kurgularından öğreneceğimiz çok şey var:

Staj Çeşit Ve Formatları

Staj programları başta hızlı tüketim ürünleri ve üretim sektörleri olmak üzere, bankacılık ve otomotiv sektörlerinde aktif gelişiyor, farklı format ve yöntemler deneniyor. Farklı işe alım stratejilerine yönelik aynı kurumun senenin farklı döneminde Lise ve Üniversite stajı, online staj ve uzun dönem staj yürütebildiğini gözlemliyoruz.

Müşterilerimiz, Peoplise altyapısıyla bu yıl 13’ü uzun dönem ve 13’ü online formatta olmak üzere toplam 80 staj programının başvuru toplama ve değerlendirme sürecini gerçekleştirdi.

Online staj formatı evden çalışmaya devam eden kurumlar için vazgeçilmez olurken, henüz staj zorunluluğu olmamasına rağmen, sürece 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin de katılmasını mümkün kılmaktadır, bu yaklaşım, kurumun işveren markasının genç kitlesi arasındaki itibarını güçlendirmektedir.

Çoğunlukla kurumlar staj ismi olarak ‘Kurum adı + Staj Programı’ formülünü kullanırken, %43'ünün özel isme veya markaya sahip olduğunu gözlemliyoruz. %39'u İngilizce staj ismi olmasını tercih ediyor (Internship program).

Başvuru Toplama Ve Değerlendirme

Ortalama iki hafta süren başvuru sürecini kurumlar öğrencilerin takip ettiği kariyer platformlarından ve sosyal medya kanallarından duyurup, kampüs iletişim faaliyetleri ile destekliyorlar. Analyse platformunun otomatik akışları sayesinde başvuru sayısı ne kadar olursa olsun, ön eleme, değerlendirme ve geribildirim süreçleri işe alım uzmanlarının manuel müdahalesine gerek kalmadan ilerleyip bir hafta gibi kısa bir sürede aday kısa listesi oluşturuluyor.

Bu sene Analyse platformu üzerinden yapılan 273.087 başvurudan ön eleme ile ortalama bir hafta kadar kısa bir sürede 94.216 aday sınav/envanter aşamasına geçti. Her aşamadan sonra adaya iletilen otomatik geribildirim sayesinde her adaya dönüş yapıldığından emin olundu. Yaz stajı için en yoğun başvuru toplama dönemi Mart ayında olduğu için, akademik yıl bitmeden, yerleştirme, teklif ve giriş evrak süreçleri tamamlanmış oldu ve toplamda 4159 aday staja başladı.

Çoğu değerlendirme süreci ön eleme sorularından (staj zorunluluğu, sınıf bilgisi vb), genel yetenek sınavından ve video mülakat sürecinden oluşurken, kurumların %40'ı değerlendirme aşamasında İngilizce sınavı kullandı.

Geçen seneye göre oyunlaştırılmış değerlendirme araçlarına ilginin arttığını görüyoruz, Owiwi, Accelium gibi çözümleri ve Peoplise oyunlaştırılmış online assessment çözümü Casebot kullanan kurum sayısı arttı. Adaylar tarafından bu zengin içerikli interaktif değerlendirme çözümleri beğeniliyor, bir kişi hedeflediği sektörden birkaç firmaya başvuru yaptığı için değerlendirme aşamasında farklı deneyim sunanlar öne çıkıyor.

Genel Başvuru Mantığına Son

Diğer ilginç bir dinamik ise kurumların staj yapılacağı departmana ve görev tanımına göre özel değerlendirme kurgusu yapması ve kullanılan test/envanter ve soruların pozisyona göre şekillendirilmesi. ‘Genel başvuru’ alma ve son aşamada yerleştirme mantığından uzaklaşarak, birçok staj pozisyonu açıp görev tanımına göre değerlendirme sürecinin yürütülmesi başvuru sürecinin başından daha kontrollü bir süreç yürütülmesine destek veriyor. Bu yaklaşımın özellikle Bilişim, Teknoloji ve Mühendislik profilleri için kullanıldığını gözlemliyoruz. Benzer şekilde staj yaptıkları departmana göre Stajyer Onboarding Sürecini şekillendiren Harmonise Onboarding platformu kullananlar da var.

Stajyerlere "arşiv", "fotokopi" veya ‘belge ayrıştırma’ işleri verme fikri başarısızlığa mahkumdur- genç yetenekler gerçek iş deneyimi arıyor. Fark yaratan kurumların çalışma deneyiminin yanı sıra mentor ve soft skill eğitim desteklerini stajyerlerine verdiklerini ve kurum kültürünü aşıladıklarını görüyoruz.

Gelecek vaat eden genç insanlar mezun olduktan sonra başka bir şirkete gitseler bile, öğrenci olarak gitmek istedikleri kuruluştaki kariyer fırsatlarını ilgiyle takip etmeye devam edeceklerdir. Bu yüzden Genç Yetenek programlarının her sene çoğaldığını ve iyileştiğini görüyoruz. Doğru aday seçimi ve toplu işe alım konularında Peoplise uzmanlığına güvenebilirsiniz. Uzman müşteri ekibimiz kurumunuz için en doğru stajyer alım sürecini kurgulamanıza yardımcı olacaktır.