Uzaktan İşe Alım: İşletmenize nasıl yardımcı olabilir ve buna nasıl hazırlanabilirsiniz?

Uzaktan İşe Alım: İşletmenize Nasıl Yardımcı Olabilir Ve Buna Nasıl Hazırlanabilirsiniz?

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde hepimiz mobil cihazlarla çalışmaya alıştık. Toplantılardan değerlendirmelere, süreç raporlarına kadar her şeyin sanal olarak tamamlanıp ekiple paylaşılabileceğini öğrendik. Peki ya bu uygulamalardan bazılarını verimliliklerini artırmak için online kalmasına izin versek? Mesela işe alım…

Uzaktan işe alım sürecine geçmek yalnızca şirketinize fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sizin de üzerinizdeki yükü azaltır. Zira AI (Yapay Zeka) en doğru adayları belirleyene dek analitik seçim süreçlerini sizin adınıza yürütüp zamandan tasarruf etmenizi sağlar.

Uzaktan işe alım akıllara geldiğinde -durum öyle olmasa da- insanlarda hala bunun özensiz bir yöntem olduğuna dair bir algı oluşabiliyor. Ancak bunun aksine, AI’ın her gün gelişen doğası, somut veriler ışığında oluşturulmuş başvuru havuzunu işe alım sürecinin başında daha analitik ve objektif bir şekilde değerlendirmemize yardımcı oluyor. Bu sayede İK profesyonelleri daha büyük aday havuzlarından dikkatle işe alım sürecini gerçekleştirebiliyor.

Uzaktan işe alımın faydaları, işe alımın kendisinden çok daha önce kendini göstermeye başlıyor. Bunun için ilk adım, aday havuzunu en doğru şekilde oluşturabilmek ve pozisyona en uygun adayları kendinize çekebilmek için doğru iş tanımını yazmak. Bunu yaparak söz konusu işin gerekliliklerini daha iyi anlamanız, tek başına bile doğru adayı işe alabilmeniz adına büyük bir fayda sağlar.

Başvuru havuzu oluştuktan sonra AI’ın hünerlerini gösterme vakti başlar. Normalde işe alımın en zor ve en zaman alan ilk aşamaları, adayları otomatik olarak taramanıza yardımcı olacak birçok hizmet ve bu sistemleri uygulamaya sokmanıza destek olacak bizim gibi ekiplerle, en kolay ve en hızlı halledilen aşamalara dönüşebilir.

Uzaktan işe alım yalnızca İK profesyonellerine zaman kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda AI sayesinde taranan geniş başvuru havuzları sayesinde pozisyonlara doğru adayları alarak şirket verimliliğinizi arttırır.

Ve son olarak, mülakat aşamasına geldiğinizde zamandan tasarruf edip daha fazla odaklanmanızı sağlamak için mülakat aşaması da iki bölüme ayrılabilir. Adayların önceden belirlenmiş sorulara yanıt vererek kaydedildiği tek taraflı video mülakatlar sayesinde sadece siz değil, tüm ekip son görüşmelere hangi adayların geleceğine karar verebilir. Bu sayede, zamanı geldiğinde en iyilerin en iyilerini bulmanın verdiği rahatlıkla son bir video mülakat yaparak adayları daha etkin bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Bu aşamayı tamamladıktan sonra adaylarla bire bir video mülakatlar gerçekleştirerek işe alım sürecini gönül rahatlığıyla tamamlayabilirsiniz.

Uzaktan işe almanın faydalarına yeterince değindik, peki nereden başlayacaksınız? İşte bazı ipuçları:

İyi bir iş tanımı yazın.

Yukarıda bunun nasıl bir fayda olduğundan bahsettiğimizi hatırladınız mı? İyi bir iş tanımı yazmak sadece işin sonunda sizin için faydalı olmakla kalmaz, aynı zamanda uzaktan işe alım stratejinizi uygulamanın en önemli ilk adımıdır. Açıklamanızı ayrıntılı, ancak kısa ve net tutarak doğru kişilerin doğru pozisyona başvurduğundan emin olun.

Hangi yazılım hizmetini kullanacağınıza karar verin.

Uzaktan işe alım, ancak içinde bulundurduğu sistemler kadar iyi olabilir. Bu yüzden hangi yazılımları kullanacağınıza karar vermek ve bunları nasıl kullanacağınızı öğrenmek için bolca zaman ayırdığınızdan emin olun. Bu aşamada, bu stratejileri uygulamanıza yardımcı olacak bir işletmeden destek almak süreci hızlandıracağı ve daha sonra oluşabilecek hataları ortadan kaldıracağı için, ilerlemenin zaman ve maliyet açısından en verimli yolu olabilir.

Video mülakatları sürece eklediğinizden emin olun.

Video mülakatlar, önceden kaydedilmiş ve bire bir olmak üzere iki türde olabilir. İşe alım süreçlerinde tek yönlü video görüşmelerinden faydalanmak, yetenek havuzunun kalitesini daha da ileriye taşıyabilir. Bu görüşmeler ayrıca adayların profesyonel stresle sanal ortamda ne kadar iyi başa çıktığını görmenize yardımcı olacaktır. Bu, özellikle gelecekte uzaktan çalışacak olan adaylar için önemli bir noktadır. Bire bir video mülakatlar için ise en güvenilir bulduğunuz platformu kullandığınızdan ve konuşmayı daha sonra tekrar dinlemek istemeniz halinde kayıt alabileceğinizden emin olun.

Video mülakatlar için hazırlanın.

Mülakatlar için hazırlanması gereken tek kişi aday değildir. İşe alım uzmanı olarak siz de yüz yüze bir mülakata hazırlıklı olur gibi hazırlanmalısınız. Bunun için adayın özgeçmişini ve söz konusu pozisyonunun detaylarını bilmeniz, şirket kültürüne hakim olmanız ve bazı soruları önceden hazırlamanız önemlidir. Yüz yüze mülakatlara ek olarak, bu defa oluşabilecek herhangi bir teknik arızayı nasıl çözeceğinizi öğrenin ve güvende olmak adına BT (Bilgi Teknolojileri) ekibinden birinin numarasını hazırda bulundurun.

Uzaktan işe alıştırma sürecine hazır olun.

Uzaktan işe alım, işe alım süreciyle bitmez; onu onboarding (işe başlama) süreci takip eder. Doğru adayları işe aldıktan sonra, yeni çalışanlarınızın hoş karşılandıklarından ve kendilerinden emin hissettiklerinden emin olmanız adına onları şirkete nasıl dahil ettiğiniz önemlidir.

Dijital İK süreci burada da kullanışlı olabilir. Bu adımı onboarding öncesi ve onboarding aşamalarına ayırarak, görüşmeye geçmeden önce yeni çalışanlarınızı evrak işleri, kurallar ve yönetmelikler gibi bazı giriş öncesi temel bilgilerle şirkete alıştırabileceksiniz. Daha sonra uzaktan çalışanların ekibin geri kalanıyla tanışması için bir toplantı platformu ayarladığınızdan emin olun. Ve son olarak, yeni çalışanlarınızın hemen üzerinde çalışabileceği bir projeniz olduğundan emin olun. İşin ilk gününde yapacak bir şeyinizin olmamasından daha kötü bir şey yoktur!