Harika İş Tanımı Nasıl Yazılır?

Harika İş Tanımı Nasıl Yazılır?

Doğru yetenekleri kendinize çekmek ve bu süreçte kendinize yeniden ilham vermek için 12 Adım:

İş Ünvanı Üzerinde Çalışın

En baştan başlayalım. Ünvanı iyi isimlendirin ancak adayların neden bahsettiğiniz hakkında hiçbir fikri olmayacağı kadar iyi olmasın. “Müşteri ilişkileri yöneticisi” ve “arabulucu” arasında büyük bir fark vardır. “Arabulucu” yönetim veya müşteri ilişkileri ile ilgili pozisyonlar arayan kişilerden hiçbir etkileşim almayacaktır. Biraz yaratıcılık iyidir ve kolay anlaşılabilir olduğu sürece öne çıkmanıza yardımcı olacaktır. 

Adaya Hitap Edin

Öyle görünmese de iş tanımları söz konusu olduğunda “Bizimle çalışmanızı istiyoruz” ve “XY şirketi yeni bir çalışan arıyor” tamamen ayrı şeylerdir. İlki, adayları bir ekibin parçası olmaya davet edilmiş gibi hissettirirken ikincisi soğuk ve mesafeli hissettirir. Tanıdık ve samimi bir atmosfer yaratmak, çalışanların işletmenizle özdeşleşmelerine ve kendilerini buranın bir parçası olarak görmelerine yardımcı olmak için esastır. 

Basit Tutun

Dünyanın gizemlerini çözmenize yardımcı olacak bir ninja veya bir büyücü aramıyorsunuz, bir asistan arıyorsunuz. Hazır yeri gelmişken, iş tanımınızın çift taraflı bir A4 kağıdını doldurmasına da gerek yok. Bunu herhangi bir yüksek öğretim kurumuna göndermiyorsunuz. Kısa, dikkat çekici cümleler ve adayın dilinde konuştuğunuzdan emin olmanız yeterli. IT işleri için teknik kelimeler, metin yazarlığı gibi işler içinse yaratıcı kelimeler uygundur.

Net Olun

Önemli görevler söz konusu olduğunda iş tanımınızın net olduğundan emin olun. Çok genel ve çok spesifik olmaktan kaçının, temel sorumlulukları listeleyin; ancak diğer, daha esnek alanlarda hayal gücüne izin verin. Siz ve işe alım müdürü pozisyonun adaydan ne isteyeceği konusunda hemfikir misiniz? Daha sonralarda oluşabilecek bir karışıklığı önlemenize yardımcı olmak adına iş tanımı yazma sürecinde rol hakkında kesin çizgilerin oluşturulması en iyisidir. Kısa ve öz bir yaklaşımla birleştiğinde netlik iş tanımınızı mümkün olduğunca etkili hale getirecektir. 

Kendinizi Anlatın

Adaylardan sadece daha fazlasını istemekle kalmayın, onlara işinizden de bahsedin. Sizi benzersiz yapan nedir? Neden sizin için çalışmak isteyebilirler? Siz (ve çalışanlarınız) ne yönde ilerliyorsunuz? Değerleriniz, vizyonunuz, amacınız hakkında konuşun. İlham vermek için ilham alın. 

Sıkıcı Olmayın 

Sadece günlük görevleri listelemeyin, adaya şirkette oynayacakları rolü de söyleyin. Kendilerini o pozisyondaymış gibi düşünmelerine yardımcı olun. Nitelikler ve sorumluluklar listesini kısa tutun. Ya birkaç önemli olanı listeleyin ya da daha büyük bir miktarı net başlıklar altında gruplandırın. Önceki ipuçlarında bahsedilen sadeleştirme ve netleştirme burada çok kullanışlıdır.

Akıl Danışın 

Bu pozisyonu herkesten daha iyi kimin bildiğini biliyor musunuz? Halihazırda şirket içinde benzer bir görevde çalışanlar! Bu nedenle iş tanımı yazarken yardım istemekten çekinmeyin. Pozisyona en uygun olan kişiyi işe almak herkesin yararınadır. Yeni çalışan işinde iyi oldukça tüm çalışanlar birbirine güvenerek hareket edebilir.

Yalan Söylemeyin

İşi ve pozisyonu tanımlarken dürüst olun. Ne için çalışıyorsunuz? Şirket kültürü söz konusu olduğunda, işleri nasıl yapmaktan hoşlanırsınız? Ne satıyorsunuz ve kime satıyorsunuz? Neden daha fazla insanı işe almak istiyorsunuz? Son zamanlarda özellikle gurur duyduğunuz bazı başarılar nelerdir? Benzer şekilde, adaydan ne beklendiği konusunda dürüst olun. Onlara olması gerekenin üzerinde bir fayda sağlamayacaksanız, “harika bir fayda paketiniz” olacağını söylemeyin. Benzer şekilde, çalışanlarınızın esnek çalışma saatleri olmasına izin veriyorsanız, bunun gibi avantajlardan bahsettiğinizden emin olun. 

Hesap Makinesini Elinize Alın 

Net bir maaş bilgisi ekleyemiyorsanız en azından belirli bir maaş aralığı eklediğinizden emin olun. "Rekabetçi maaş" içeren bir iş tanımı bulmak zor değil, bu yüzden net olun. Adayların kendilerine hangi avantajların teklif edildiğini ve pazarlık aralıklarının ne durumda olduğunu bildikleri pozisyonlara başvurma olasılıkları daha yüksektir. Bu aslında her iki tarafa da yarar sağlar, çünkü siz de adayın hangi maaş aralığında pazarlık yapacağını önceden bilmiş olacaksınız. 

Sunacağınız Faydalar Hakkında Konuşun 

Rekabetçi maaştan söz edip fayda paketine değinmemek olmaz. Neredeyse herkes fayda paketleri teklif ediyor. Bu nedenle, sunduğunuz avantajlarda net olun. Evcil hayvan dostu bir ofis misiniz? Ofiste sınırsız alkolsüz içecek mi var? Tüm bunlar, faydalar söz konusu olduğunda önemlidir ve adayların sıkı çalışmalarının gerçekten takdir edileceğini düşündükleri bir işe başvurma olasılıkları daha yüksektir.

Ayrımcılık Yapmayın 

Aslında bu genel olarak yaşam söylenmesine gerek olmayan harika bir tavsiye ama; ayrımcılık yapmayın. İş tanımınızda ayrımcı bir dil kullanarak bilmeden aday havuzunuzu daraltmadığınızdan emin olun. Ayrıca bununla ilgili yasal gereklilikleri kontrol ettiğinizden emin olun. 

İş Tanımını Tekrar Tekrar Okuyun

İş tanımı yazarken düzenlemeler en yakın arkadaşınız olacak. İnsanları yazım veya dil bilgisi hatalarıyla usandırmayın ve tüm önemli noktaları aktarırken iş tanımınızın olabildiğince açık ve net olduğundan emin olun. İş tanımı kendi şirketinize yeniden başvurmak için size ilham veriyor mu? O zaman iyi bir iş çıkardınız.