İstifa Furyasına Hazır mısınız?

İstifa Furyasına Hazır mısınız?

Bir buçuk yıl gibi uzun bir pandemi döneminden sonra normalleşmeye başlarken, çoğu çalışan kariyerlerinde bir sonraki adımı düşünmeye başladı. Bazıları çoktan aksiyon aldı. Microsoft tarafından yapılan son araştırmaya göre, çalışanların %40’ı 2021 yılında iş değişikliği yapmayı planlıyor, ki bu dikkate almaya değer bir veri. Ekibinizdeki on kişiden dördünün gelecek aylarda sizinle çalışmaktan vazgeçtiğini düşünün. Dahası, bu dört çalışanın sizin en iyi performans gösteren çalışanlarınızdan olması ihtimali çok yüksek. Bahsi geçen dört çalışan sizin yetenek olarak gördüğünüz, daha fazlasını beklediğiniz çalışanlar ve bu sebeplerle kolaylıkla başka bir iş bulacak olan çalışanlar. Bu gözardı edilemez bir gerçek. Kapasiteleri, beceri ve yetenekleri sayesinde iş dünyasında yüksek talep görüyorlar. Bu zamana kadar pasiflerdi ancak iş arama konusunda aktif olduklarında çok hızlı bir şekilde gidecekler.

İnsan kaynakları birimine maaş ve ek haklar konusunda artış için istekte bulunmadan önce, iş dünyasındaki ayrılma furyası üzerine yoğunlaşın ve anlamaya çalışın. Bu “işten ayrılma” süreci doğru yönetilirse, şirketiniz için ilham verici, dönüştürücü ve hatta faydalı bile olabilir.

NEDEN AYRILIYORUZ?

  • Pandemi boyunca birçoğumuz anksiyete, reddetme, kabul etme ve adaptasyon gibi benzer duygusal süreçlerden geçti. Bu çalkantılı süre boyunca, çoğu insanın günlük rutinleri, çabaları ve hayat amaçları üzerine düşünmeye vakti oldu. “Yaptığım işin önemi ne?” gibi “neden” sorusuna verilen cevaplar kişiden kişiye değişkenlik göstermeye başladı ve cevapları iş dışında bulma ihtiyacı daha yaygın bir hal almaya başladı. Hayattaki fırsatların ve seçimlerin çokluğu düşünüldüğünde, herkesin beyaz yakalı olmayı istememesi oldukça normal. Çünkü, bunca fırsatın içinde beyaz yakalı olarak kalmak kişilere “sınırlandırılmış” gibi görünebilir. Bu durum değişim ihtiyacının arkasındaki nedenlerden biridir.
  • Etkileyici bir farkındalık da var; evde, bir kafede ya da dışarda istediğiniz herhangi bir yerde çalışabilirsiniz. İstediğiniz yerden çalışma imkanınız varken, trafiğe, kötü tasarlanmış ofislere ve başkalarının verimsizliğinden kaynaklı sorunlara katlanmak için bir sebep de yok. Durum böyleyken, serbest çalışma ekonomisinin %22 oranında büyümesi sürpriz sayılmaz. Amerikalıların 1/3'ünün artık serbest piyasada olduğu ve 1,2 trilyon dolarlık serbest ekonomiye katkıda bulunduğu düşünülüyor. İşin özü, çalışanlarınızdan bazıları kesinlikle “freelance” olarak iş hayatına devam edecek.
  • “Zoom Yorgunluğu” terimini ilk duyduğumda anlayamayacak kadar yorgundum. Katıldığım altıncı online call sonrası terimin anlamını kavrayacak kadar odaklanamadım. Oysa gerçekten anlamlı ve mantıklı bir terim. Ne insan gözü ne de insan beyni ara vermeksizin günde 6-7 saat ekrana bakmaya uygun değil. Pandemi bizi bilgisayar ve ekran bağımlısı haline getirdi ve işin en kötüsü çalışanlarda oluşan zayiat verimlilik olarak adlandırılıyor. Buna bir son verilmeli. Sınırsız ekran süresini ve sonu olmayan online toplantıları durdurmak zorundayız. Aksi takdirde ya rekabetten ya da bilinç bulanıklığından dolayı çalışanınızı kaybedersiniz.

TÜM BUNLAR NE ANLAMA GELİYOR?

Tüm bunlar şu anlama geliyor; çalışanlara amaç, alan ve uygun çalışma ortamları sunmalıyız ki bu dev “işten ayrılma” trendinin zararını minimize edebilelim. Hızlıca yapmalıyız. Bu nedenle ekip arkadaşlarınız için büyük farklar yaratabilecek birkaç öneriyi okumadan geçmeyin!

1)İlişiğinin Kesilmesine Dair Araştırma Yapın Araştırma yapmak, dinlemek ve kilit çalışanlarınızın nabzını tutmak için harika bir fırsat. Kritik noktaları anlamak ve harekete geçebilme yeteneği kilit çalışanlarınızı elde tutabilmek için hayati önem taşır. Daha fazla etkileşim halinde olun. Evet, hepimiz online toplantılardan yorgun düştük ama birebir yapılan ve ilham verici toplantılar enerjinin düşmesine sebep olmuyorlar. Aksine, kilit çalışanları motive etmek adına tartışma/görüşme ortamı yaratmak, hayal kırıklıklarını, amaçları ve geleceği konuşmak etkili bir rol oynuyor.

2)Daha Fazla Yetki Verin ve Meydan Okuyun Zaten yorgun ve farklı bir arayışta olan birine daha zorlayıcı görevler ve daha fazla sorumluluk vermek mantıksız gelebilir ama işe yarıyor. İnsanlar daha büyük şeylerin parçası olmak, önemli sorunları çözmek ve kuruluşları üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olmak isterler. İnisiyatif ve sorumlulukta böyle bir artışı deneyimlemek için yollar sağlamak, yeteneğinizi kendi kendine motive etmek için uzun bir yol kat eder.

3)Manuel Çalışmayı Otomatikleştirin Dijital işyeri çağında monoton, anlamsız el emeği için pek fazla mazeret kalmadı. İyileştirme alanlarını bulun, standartlaştırın ve hızlı bir şekilde otomatikleştirin. Yetenekli çalışanınızın daha karmaşık ve etkisi yüksek sorunlar ve problemlerle boğuşmasına izin verin. Akıllı otomasyonun tekrarlanan görevleri halletmesine izin verin.

4)Çağrı Yorgunluğunu Azaltın Toplantıları akıllıca planlayın, toplantılar arasında zaman tanıyın; takvimlerde toplantı zaman aralığı oluşturma .gibi. Kilit çalışanınızın devam eden toplantılardan nefes almasına izin vermek için ne gerekiyorsa yapın.

5)Ofis Pencerelerini Açın Mümkünse çalışma ortamınızı dış mekanlara taşıyın. Sıkışık ve kapalı ofis alanlarından kurtulun. Ofisinizin mümkün olduğu kadar dış mekanlara bağlanmasını sağlayın. Temiz havanın ve doğanın insan beyni kimyası ve sağlığı üzerindeki etkisini hafife almayın. Ofis alanlarının küçük, kübik ve penceresiz alanlardan oluşması gerektiğini düşünen mimar kim ise yanılıyor.Büyük bir yanılgı!

6)Rekabetçi Yan Haklar Sağlayın Evet, para ve sağlanan faydalar önemlidir. Ancak, bütüncül bir bakış açısıyla sunulan fayda paketi, çalışanın şirkette kalma niyetini arttırır. Tabii ki, bu hakları insan kaynakları birimi ile kontrol etmelisiniz.

7)Freelance Çalışmaya Olanak Sağlayın Sörf yapabilecekken dalgalarla savaşmak neden? İş planını freelance çalışmaya uygun bir şekilde yeniden düzenlemek her iki tarafın kazancına olabilir.

İşten ayrılma furyası bir gerçek ve başımıza gelmek üzere. Ekipteki yeteneklerin endişelerini anlayıp, ofis ortamlarını ve kaynaklarımızı onların uyum sağlamaları için yeniden düzenleyelim. Ekibiniz bunu yapmaya değer.